I Danmark har vi det man kalder for sommertid og vintertid. Det betyder, at man i Danmark stiller uret en time frem og sommeren og en time tilbage om vinteren. Mange husker det ved at sige, at man stiller sommermøblerne frem til sommer og tilbage, når det bliver vinter. På den måde kan man altid huske, at man skal stille uret frem eller tilbage. Det er altid i marts, at man stiller uret frem, men den præcise dato varierer en smule. Det samme gælder for vintertid, hvor man stiller uret tilbage i oktober.
Hvorfor indførte man sommertid i Danmark?
Det var faktisk Tyskland og Østrig, som startede med at indføre sommertid og vintertid. Kort efter at de nærliggende lande efterførte skift af tiderne i forbindelse med årstiderne, fulgte Danmark trop. Det var i 1961, at man begyndte at indføre tidsforskellene rundt omkring i verden.
Man valgte at indføre skift af sommertid og vintertid for at give menneskene så mange lyse og solrige timer i døgnet som overhovedet muligt. Ved at stille klokken en time henholdsvis en time frem og en time tilbage får man nemlig en times mere sollys i løbet af dagen.
Sommertid starter altid den sidste søndag i marts måned, og datoen er derfor ikke den samme hvert år. Det samme gælder for vintertid hvor man skifter til vintertid den sidste søndag i oktober. Det er derfor altid den samme dag på året, men ikke den samme dato. Det er fordi, at solen kredser om jorden, og derfor vil den altid lyse lige længe på de forskellige dage, selvom det ikke nødvendigvis er det samme datoer.
Hvad skal du tænke over ved skift af tiderne?
Som du nok allerede ved, så skifter tiderne jo i forbindelse med, at årstiderne skifter. Derfor kan du indføre flere faste ritualer ved skift af tiderne. For eksempel er der mange der holder af at gøre forårsrent. Det kan man jo lade falde sammen med skift over til sommertid, hvor du også får flere lyse timer i døgnet. Det er nemlig også i marts, at foråret starter, og det vil dermed hænge perfekt sammen.
Derudover er det også ved skift over til sommertid, at varmen så småt begynder at komme til Danmark. Du kan derfor også med fordel vælge at pakke din vinterdyne væk på dette tidspunkt og finde din sommerdyne frem. Din sommerdyne kan nemlig sagtens holde dig dejlig varm allerede om foråret og faktisk store dele af efteråret også. Til gengæld sørger din sommerdyne også for, at du ikke får det for varmt om sommeren. Derfor er en sommerdyne perfekt at sove med at sommeren.
Når man skifter tiderne på uret, kan du dermed med fordel også skifte fra vinterdyne og til sommerdyne og omvendt fra sommerdyne og til vinterdyne, når man igen sætter uret tilbage. Det er nemlig en fordel at bruge det med at sætte havemøblerne frem og tilbage som en god vejviser for, hvornår man skal bruge sommertingene og vintertingene og dermed også din sommerdyne og vinterdyne.